Torockoi

Branza maturata nu este cascaval

Ți s-a întâmplat vreodată să confunzi branza maturata cu binecunoscutul cascaval? Cel mai probabil, da. Este adevărat că fiecare dintre ele este un produs lactate delicios, însă sunt diferențe semnificative între ele. În cele ce urmează, vom afla procesul de fabricației al fiecărui produs și cum să le diferențiem, atunci când ne dorim unul dintre ele. 

Brânza maturată și cașcavalul sunt două produse lactate realizate printr-un proces de fermentare a laptelui. Cu toate acestea, metodele de producție și procesele de maturare sunt diferite. Brânza maturată este obținută prin coagularea laptelui, care apoi se lasă la fermentat și maturat un timp îndelungat. Astfel se dezvoltă arome și texturi complexe. Pe de altă parte, cașcavalul este fabricat prin coagularea laptelui, presare, tăiere în bucăți și maturare, dar procesul este mai scurt decât cel al brânzei maturate.

Haideți să aflăm mai multe! 

1. Branza maturata

1. Procesul de fabricație 

Branza maturata trece printr-un proces complex de fabricație, însă cea care face diferența în final este maturarea. Procesul de maturare poate dura săptămâni, luni sau chiar ani, timp în care caracteristicile brânzei se schimbă semnificativ. 

Să o luăm cu începutul. În primul rând, se colectează laptele proaspăt de vacă de la fermele învecinate, așa cum facem în fabrica Torockoi, din Munții Trascău. Apoi acesta se coagulează, datorită unui element acid precum cheagul natural, cheagul artizanal, oțetul sau lămâia, dar și al procesului de fermentare al acestuia. Pe urmă, brânza trece printr-un proces de presare prin care se scoate zerul și se modelează în forme specifice. Apoi, brânza este pusă în pivnițe speciale unde temperatura și umiditate sunt atent monitorizate și controlate. 

Aici se întâmplă magia. Cu cât brânzeturile sunt ținute mai mult timp la maturat, cu atât vor primi cu totul alt gust și textură. Spre exemplu, la Torockoi, procesul de maturare al brânzeturilor noastre este de aproximativ 3 luni. În tot acest timp, brânzeturile au timp să-și dezvolte textura, aroma și gustul specific, pe care noi îl vizăm. În această perioadă brânzeturile sunt monitorizare constant și sunt spălate cu saramură pentru a rămâne intacte în procesul lor de maturare. 

Ultima parte din acest procedeul complex de maturare este ceruira. Ceruim branza maturata cu ceară comestibilă, pentru a nu se pierde umiditatea din ea și pentru a se păstra fragedă și gustoasă.

2. Arome și texturi 

În tot acest proces laborios de maturare, branza maturata capătă gustul și textura care ne place atât de mult. Spre exemplu, îi scade umiditatea, crește concentrația de sare, dispare lactoza și crește gradul de acid lactic. Astfel, brânza noastră primește o aromă, un gust și un miros cu totul unic, textura se modifică, iar gradul de conservabilitate crește, ceea ce înseamnă că va rezista mai mult. 

Poți întâlni branza maturata cu textură semi-tare de tip Emmentaler, cum deliciosul Apuseni, de tip Gouda cum e Trascău sau Trapist, ori de tip Șvaițer cum e Tilsit. Pe toate le găsești disponibile în magazinul nostru online

Cu termen de maturare mai mare, de maxim 2 ani, poți întâlnit Puturoasa de Trascău, care e sezonieră sau “Parmazan de Trascău”. 

Pe lista noastră de branza maturata delicioasă mai avem și celebra brânză brie Floare de Colț, care are o textură semi-moale, a cărui timp de maturate este de minim 30 de zile. 

    3. Consum

    Branza maturata are avantajul că poate fi consumată în orice moment al zilei. O poți savura la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită și câteva legume proaspete. La prânz, merge perfect pe o porție de paste, pizza sau cartofi gratinați la cuptor. La cină, poți să ai o gustare tip aperitiv, cu nuci, mezeluri, fructe uscate, biscuiți sărați și orice mai poftești. 

    Totul depinde de gustul preferat, așa că fii creativ și joacă-te în bucătărie! 

    2. Cascaval

    1. Procesul de fabricație 

    Făcut tot din lapte de vacă proaspăt, colectat de la fermele învecinate, deliciosul cascaval trece și el printr-un proces asemănător celui de mai sus, dar mai puțin complex. Cu o consistență deosebit de fină, cașcavaul face parte din categoria brânzeturile din pastă opărită. Pasta este modelată manual și pusă la presare în forme. După o zi, bucățile de brânză sunt scoase și sunt puse la zvântat pe scânduri de brad. În funcție de tipul de cașcaval, vor sta astfel pentru câteva săptămâni sau luni. În tot acest timp cașcavalul este întors și îngrijit, pentru a se matura uniform.  

    2. Arome și texturi 

    În funcție de timpul de maturare, metoda de fabricație sau chiar laptele folosit, cascavalul poate căpăta texturi și arome diferite. Spre exemplu, cașcavalul proaspăt poate avea o textură mai moale și unsuroasă, cu o aromă ușoară de lapte și o notă de dulceață. La polul opus, cașcavalul maturat poate avea o textură mai compactă, cu granule distincte și un gust puternic. 

    Noi la Torockoi, fabricăm cașcavalul Dalia, cu minim 30% grăsime, care are o textură fină cu un gust unic. 

    3. Consum 

    Când ne gândim la cascaval, ne vine în minte minim un fel de mâncare la care îl putem folosi. Ras peste niște paste delicioase sau peste o felie de pizza, este deja la îndemână. Merge perfect peste o porție de legume la cuptor sau peste salate, supe, burgeri, cartofi prăjiți și orice alte plăceri culinare avem. 

    Îl putem servi cu ușurință și rece, sub formă de gustare. Fie că îl pui în sandwich-ul pentru școală sau de la birou, fie pe un platou alături de mezelurile preferate sau pe niște bruschete delicioase, sigur îți va prinde bine. 

    Acum că ai aflat mai multe din culisele a ceea ce înseamnă branza maturata și cascaval, sigur nu le vei mai confunda. După cum ai observat deja, diferențele apar în procesul de fabricație, dar și în rezultat final. Brânza maturată are nevoie de un proces mai complex de producție, până să ajungă la brânza aia delicioasă. Iar cașcavalul trece printr-un proces asemănător, dar cu un timp de producție mai mic, nefiind nevoie de o maturare îndelungată.  

    Tu ce preferi, branza maturata sau cascaval? 

    Așteptăm părerea ta pe rețelele sociale Facebook Produse Lactate Torockoi  sau pe Instagram @lactatetorockoi, unde ne poți urmări pentru alte informații utile despre pasiunea noastră, brânzeturile. 

    Team Torockoi
    30-04-2024

    Open chat
    Hello,
    Cu ce te putem ajuta?