În această perioadă a anului, pe masa cu bucate trebuie să găsim și retete de toamna delicioase. Toamna este un anotimp care ne oferă o grămadă de bunătăți, colorate și pline de nutrienți. Printre cele mai la îndemână legume se află conopida, dovleacul, vinetele, ardeii grași, sfecla roșie, țelina. Aceste legume pot fi consumate atât crude, dar pot fi transformate și în adevărate retete mancaruri de toamna.
- Conopidă gratinată cu branzeturi romanesti
- Vinete umplute cu branzeturi romanesti și legume
- Dovleac copt cu branzeturi romanesti
1. Conopidă gratinată cu branzeturi romanesti
Conopida este bogată în calciu și vitaminele K, C, potasiu, acid folic și fibre excelente pentru funcționarea normală a sistemului digestiv. Tocmai de aceea o folosim în retete de toamna.
INGREDIENTE
- o conopidă de aproximativ 350 g
- 350 g broccoli
- 50 g brânză Cheddar sau orice tip Torockoi
- 100 g pesmet
- pătrunjel proaspăt
- 25 g unt Torockoi
- sare și piper
(sosul Bechamel):
- 35 g unt Torockoi
- 35 g făină
- 600 ml lapte
- un vârf de cuțit de nucșoară
MOD DE PREPARARE
- Desfacem conopida și broccoli în buchețele și le punem la fiert în apă clocotită cu sare. Conopida se pune la fiert prima, iar buchețele de broccoli se adaugă doar la final, în ultimele 7-8 minute.
- Separat, într-o cratiță, punem untul la topit la foc mic. Apoi adăugăm făina și nucșoara, amestecând cu o lingură de lemn. Apoi adăugăm laptele puțin câte puțin, amestecând cu grijă pentru a nu forma cocoloașe. După ce am adăugat tot laptele, lăsăm să fiarbă la foc mic încă două minute.
- Ungem pereții unui vas termorezistent cu unt, aranjăm buchețelele de conopidă și broccoli, adăugăm sare și piper după gust. Apoi turnăm deasupra sosul Bechamel, radem brânza, acoperim cu pesmet și coriandru tocat mărunt și dăm la cuptorul încins la 200 de grade, timp de 20 de minute, până când se rumenește.
Rețetă inspirată de pe www.mentasirozmarin.ro
conopidă gratinată cu branzeturi romanesti
2. Vinete umplute cu branzeturi romanesti și legume
Vinetele sunt benefice pentru tractul digestiv, având un conținut numeros de fibre. Totodată, au puține calorii și oferă corpului un aport consistent de nutrienți și vitamine. Uite cum le poți introduce în retete de toamna cu branzeturi romanesti.
INGREDIENTE
- 4 vinete medii
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- o ceapa, 2 ardei
- 4 rosii
- 150 g cascaval Torockoi
- patrunjel, cimbrisor, sare și piper.
MOD DE PREPARARE
- Tăiem vinete în jumătate pe lungime, scoatem pulpa și semințele de la fiecare și le așezăm într-o tavă. Separat, ceapa mărunțită, ardeii și pulpa de vinete se călesc cu 2 linguri de ulei într-o tigaie până se rumenesc ușor. Apoi le scoatem și le amestecăm cu roșiile tăiate cubulețe și cascavalul.
- Compoziția rezultată o adăugăm în vinetele din tavă, presărăm cimbrișorul, după care acoperim cu folie de aluminiu. Punem totul la copt la foc mediu timp de 40 de minute.
- Apoi, înlăturăm folia și se mai pot rumeni în cuptor pentru circa un sfert de oră. Pătrunjelul îl adăugăm la final peste vinetele proaspăt rumenite.
Rețetă inspirată de pe www.urban.ro
vinete umplute cu branzeturi romanesti și legume
3. Dovleac copt cu branzeturi romanesti
Pe lângă faimoasa plăcintă cu dovleac la care se gândește toată lumea, dovleacul poate fi copt și cu branzeuturi romanesti. Astfel îl putem încadra la retete de toamna delicioase, potrivite pentru mesele în familie. Uite cum îl poți prepara.
INGREDIENTE
- un dovleac tip Butternut
- o lingură de ulei de măsline
- două cubulețe de unt Torockoi 5-10 g
- 100 g brânză cu mucegai albastru sau brânzeturi maturate Torockoi
- 200 g lapte din nucă de cocos
- o linguriță amidon de cartofi opțional
- 50 ml lapte opțional
- sare roz de Himalaya
- cimbru proaspăt
- câțiva fulgi de chili
- piper negru proaspăt măcinat
MOD DE PREPARARE
- Preîncălzim cuptorul la 230 grade Celsius.
- Spălăm dovleacul, îl ștergem cu un prosop, îț tăiem în jumătate, iar apoi se elimină semințele cu ajutorul unei linguri. Cu un cuțit bine ascuțit se crestează partea plină a dovleacului, fără a ajunge la coajă. Se stropește dovleacul cu ulei de măsline, iar apoi cu ajutorul unei pensule sau al unui șervețel, se distribuie uleiul pe toată suprafața dovleacului. Se condimentează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și chili. Se așează într-o tavă și se dă la cuptor timp de 15-20 de minute, până când dovleacul începe să se înmoaie.
- Între timp, se pregătește sosul de brânză: într-o crăticioară se amestecă brânza tăiată cubulețe, cu laptele din nucă de cocos și se pune la fiert, pe foc mic, până când brânza începe să se topească. Opțional, laptele din nucă de cocos se poate înlocui cu smântână dulce. Dacă compoziția este prea lichidă, amestecați o linguriță de amidon de cartofi (sau chiar făină obișnuită) cu 50 ml lapte și adăugați amestecul peste compoziția cu brânza. Lăsați la foc mic, amestecând cu un tel în formă de pară, până când compoziția începe să se îngroașe.
- Când dovleacul este aproape copt, se scoate tava din cuptor, se toarnă compoziția din brânză în cavitatea dovleacului, se adaugă câteva frunzulițe de cimbru proaspăt și se dă din nou la cuptor pentru încă 10 minute.
Rețetă inspirată de pe www.mentasirozmarin.ro
dovleac copt cu branzeturi romanesti
Oricare rețetă dintre retete de toamna cu branzeturi romanesti alegi, sigur vei fi apreciată pentru explozia de gusturi tomnatice din farfurie.
Găsește produsele noastre în magazinul nostru online, pe Freshful cu livrare în București sau din cel mai apropiat magazin de Distribuție de lângă tine.
Pentru mai multe informații, te așteptăm pe rețelele noastre de socializare, pe pagina de Facebook Produse Lactate Torockoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi.
31-10-2023