În această perioadă sunt la mare căutare orice înseamnă retete de vara. Vremea de afară ne dictează de multe ori cum să mâncăm, iar vara simțim să consumăm mâncăruri cât mai fresh. Pe lângă legumele și fructele proaspete din grădină, avem nevoie și de ceva mai consistent, cum sunt produsele lactate. Lactatele merg în general foarte bine cu legumele și fructele, tocmai pentru că vin în echilibru. Ca să-ți fie mai ușor să faci aceste combinații, ți-am pregătit 3 rețete simple și fresh.
- Salată de vară cu telemea Torockoi
- Cheescake cu brânză de vaci Torockoi
- Clătite ucrainiene cu brânză dulce Torockoi
1. Salată de vară cu telemea Torockoi
În categoria retete de vara intră foarte bine salatele. Orice tip de salată cu crudități este binevenită, însă cea care ne place nouă foarte mult este cu branzeturi romanesti, mai exact cu telemeaua Torockoi.
INGREDIENTE
-o mână, două de rucola
-o căpățână de salată verde
-două roșii medii
-o mână de pătrunjel verde
-două ouă
-100 grame de brânză telemea Torockoi
-sare
-ulei de măsline
MOD DE PREPARARE
- Fierbem ouăle tari (aprox 10 minute), le lăsăm să se răcească și apoi le tăiem bucăți mai mari.
- Spălăm bine legumele.
- Tăiem roșiile și brânza telemea bucăți mai mici.
- Stoarcem bine de apă salata verde, o rupem cu mâna și o așezăm într-un castron pregătit în prealabil.
- Adăugăm rucola, roșiile, ouăle, brânza, pătrunjelul tocat și le amestecăm bine.
- Adăugăm sare și ulei după gustul fiecăruia sau o putem asezona și cu un sos de iaurt preparat în prealabil.
- Se poate servi ca atare sau ca și garnitură.
Rețetă inspirată de www.lecturisiarome.ro
2. Cheescake cu brânză de vaci Torockoi
Dulcele este mereu la mare căutare, dar partea bună este că îl putem face cu lactate romanesti. Cheesecake-ul nostru face parte din categoria retete de vara, tocmai pentru că este un desert ținut la frigider, numai bun ca să ne răcorim în zilele caniculare.
INGREDIENTE
Pentru bază:
-150 g biscuiți digestivi sau simpli
-80 g unt
Pentru cremă:
-500 g brânză dulce de vaci Torockoi
-150 g zahăr
-3 ouă mari
-180 g smântână Torockoi
-1 linguriță coajă de portocală rasă
-1 linguriță coajă de lămâie rasă
Pentru decor:
-zahăr pudră, ciocolată topită sau fructe de sezon (căpșuni, zmeură)
MOD DE PREPARARE
- Pentru blatul de biscuiti, sfărămițăm biscuiții la robotul de bucătărie. Topim untul la microunde. Turnăm untul topit peste biscuiții sfărâmați și amestecăm până când untul este absorbit complet de biscuiți.
- Tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort (cu inel detașabil) și așezăm „aluatul” în formă, presând și nivelându-l. Îl ținem în frigider pentru cca. 15 minute, timp în care pregătim crema.
- Tot în timpul acesta, încălzim și cuptorul la foc mic spre moderat (160 grade C).
- Pentru umplutura de brânză, batem ouăle cu zahărul până se spumează. Separat, amestecăm energic brânza de vaci cu mixerul vertical, până rezultă o cremă fină. Adăugăm în crema de brânză ouăle bătute și smântâna, precum și coaja rasă de citrice.
- Răsturnăm compoziția peste blatul de biscuiți și așezăm forma într-o tavă de copt (tavă de la aragaz). Se face asta ca metodă de precauție.
- Coacem timp de o oră, o oră și 10-15 minute, dar nu mai mult. Centrul cheesecake-ului trebuie să fie încă moale!
- Oprim focul, deschidem ușa cuptorului și lăsăm prăjitura să se răcească în cuptor, apoi o băgăm la frigider unde o vom ține cel puțin 5, 6 ore înainte de a o scoate din formă. Tăiem cheesecake-ul din felii și-l servim cu fructe pasate împreuna cu o lingură de zahăr pudră sau cu ciocolată topită.
Rețetă inspirată de www.laurasava.ro
3. Clătite ucrainiene cu brânză dulce Torockoi
Un alt desert simplu și gustos pe care l-am adăugat la retete de vara sunt clătitele ucrainiene. Acestea pot fi mâncate cu gemul preferat sau cu un iaurt făcut cu fructe proaspete de sezon.
INGREDIENTE
-600 g cremă de brânză dulce Torockoi
-3 ouă
-60 g zahăr
-50 g stafide
-4 linguri griș
-50 ml ulei
-un praf de sare
MOD DE PREPARARE
- Brânza dulce va fi amestecată cu zahărul și sarea. Vom adăuga în mixul de brânză dulce grișul și ouăle. Apoi vom pune peste ele și stafidele.
- Vom modela amestecul de brânză în forme de bile și apoi le vom aplatiza ca pe niște discuri.
- Vom pune uleiul la încins. Clătitele vor fi puse la prăjit și se vor lăsa la foc până când vor deveni aurii.
- La servire, putem adăuga peste gemul preferat sau un iaurt făcut cu fructe proaspete.
Rețetă inspirată de www.bucate-aromate.ro
Acum că ai aflat cum să gătești retete de vara cu branzeturi romanesti, nu-ți mai rămâne decât să dai o fugă până la magazinele partenerilor noștri, să intri pe Freshful cu livrare în București sau să-ți comanzi lactatele preferate direct din magazinul nostru online.
Pentru mai multe informații, te așteptăm pe rețelele noastre de socializare, pe pagina de Facebook Produse Lactate Torockoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi.
30-06-2023