Torockoi

Fă cunoștință cu cele mai bune branzeturi romanesti 

Chiar dacă în lume sunt o mulțime de feluri de brânză care mai de care, noi suntem fani branzeturi romanesti. Ele au locul lor pe piața din România, dar și în afară, fiind renumite pentru gustul și textura lor inconfundabilă. Făcute din lapte proaspăt de vacă crescută în Munții Trascău, brânzeturile Torockoi au loc de cinste pe masa iubitorilor de brânzeturi. Haideți să aflăm care sunt cele mai bune branzeturi romanesti! 

  1. Brânzeturi maturate simple 
  2. Brânzeturi maturate cu condimente 
  3. Alte tipuri de branzeturi romanesti 
  4. Branzeturi romanesti traditionale

1. Brânzeturi maturate simple 

Printre brânzeturile maturate simple făcute din lapte romanesc pe care le regăsim în portofoliul Torockoi, se numără: 

Apuseni este o brânză cu arome delicat echilibrate între sărat și dulce. Gustul său specific, „potolit” și ușor dulceag, se datorează fermenților lactici ce acționează asupra brânzei în perioada de maturare, ce durează în medie 3 luni. Are o culoare galben deschis, asemănătoare untului, o textură semi-tare cremoasă și o crustă cerată. O poți recunoaște după găurile formate în procesul descompunerii acidului lactic și a celui glutamic, când microorganismele existente produc dioxid de carbon ce rămâne blocat în masa densă a brânzei.

Trascău se deosebește printr-un gust puternic ce devine din ce în ce mai intens în funcție de perioada sa de maturare. Cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât brânza va fi mai uscată, mai intensă și va căpăta și un miros mai puternic.

Tilsit este o brânză semi-tare de culoarea untului. Are o consistență fermă, o textură semi-fermă și catifelată cu mici găuri de aer și crăpături neregulate. Datorită maturării cu culturi de bacterii lactice selecționate, crusta brânzei are o culoare ușor roșiatică, cu gust de nucă. În general are nevoie de un timp moderat de maturare, însă cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât gustul brânzei devine mai intens.

Trapist este o brânză versatilă, cu un gust blând, care se topește ușor fiind perfectă pentru a fi folosită în rețete care necesită o brânză topită ”elastică” și consistentă. Este ideală pentru a fi consumată alături de fructe proaspete sau uscate și diferite sortimente de vin și bere.

2. Brânzeturi maturate cu condimente 

Tot din categoria lactate romanesti făcute din lapte de vacă proaspăt, găsim brânzeturile maturate cu condimente. Maturate timp de cel puțin trei luni, brânzeturile noastre condimentate au la bază Trapistul. Apoi, adăugăm piper roșu, pentru ca fiecare pofticios de acasă să se bucure de aroma preferată. Piperul roșu stimulează papilele gustative, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii sau antibacteriene. De asemenea, conține elemente esențiale corpului cum ar fi vitamina K și C, calciu, fier, cupru sau fibre.

Pe lângă piperul roșu care potențează gustul, noi am ales condimetele noastre preferate pe care le-am adăugat în branzeturi: busuioc, chimen, cimbrișor, levănțică, piper roșu, ardei roșu, chilli, trufe, nucă. Astfel, fiecare condiment reprezintă un sortiment de branzeturi romanesti, adorate de oricine le încearcă. 

3. Alte tipuri de branzeturi romanesti 

Din categoria alte branzeturi romanesti făcute din lapte de vacă, se numără

Cașcavalul. Obținut din lapte romanesc, cu o consistență deosebit de fină și un gust unic. Cașcavalul face parte din categoria brânzeurilor din pastă opărită. Pasta este modelată manual și introdusă în forme. După o zi, bucățile formate sunt scoase și puse la zvântat pe scânduri de brad. Așa se naște una dintre cele mai răspândite și consumate tipuri de brânză din Europa. Este o sursă excelentă de factori nutritivi cu valoare biologică ridicată, care au avantajul de a fi concentrați într-un volum redus și de a fi ușor asimilați.

O altă delicateță din categoria branzeturi romanesti premium este Floarea de Colț. Brânza “Floare de Colț” este o brânză semi-moale, din lapte integral și crustă din mucegai nobil alb, comestibil. La interior, Floare de Colț are o tentă alb-gălbuie, este moale și puțin lucioasă. Exteriorul este acoperit cu un strat de mucegai nobil alb comestibil. Perioada de maturare a brânzei este de aproximativ 30 de zile.

Dacă tot e sezonul, vă prezentăm și Crema Focșani disponibilă doar în perioada mai-iunie. Este o brânză la mare căutare printre branzeturi romanesti, obținută din caş de oaie (67%) și smântână (33%) Ușor maleabilă, cremoasă, de culoare alb-gălbui, uniformă în toată masa, este un “must try” pentru toți iubitorii de brânzeturi. 

4. Branzeturi romanesti traditionale

Să nu uităm de Brânza proaspătă de vacă, obținut evident din lapte romanesc. Pentru a prepara acest tip de brânză, laptele de vacă se lasă la acrit câteva zile, timp în care se și încheagă în mod natural, devenind lapte acru sau lapte prins. Odată închegat, laptele se mută în recipiente speciale în care se presează timp de 24-48 de ore, pentru a scurge tot zerul. După încheierea acestui proces de obține o brânză sfărâmicioasă de culoare albă, cu un gust subtil acrișor și aciditate slabă.

Telemeaua este în topul preferințelor românilor când vine vorba despre brânzeturi. Și asta pentru că este considerată un produs tradițional, dar este și o sursă bogată de elemente nutritive benefice pentru organismul nostru: proteine, peptide bioactive, aminoacizi, vitamine și minerale. La Torockoi, Producem două tipuri de telemea de vacă:

Telemea Superioară (grăsime min. 42%)

și Telemea de Vacă (grăsime max. 42%)

Ultima și nu cea din urmă, Brânza de burduf. Brânza de burduf este la mare căutare printre minunatele lactate romanesti, fiind un mix de brânzeturi cu conținut mare de grăsime. La Torockoi producem brânza burduf din 80% mix de brânzeturi maturate din lapte de vacă și doar 20% caș sărat din lapte de oaie. Procesul prin care o obținem are la bază 3 etape, și anume: 

(1) pregătirea brânzeturilor maturate și a cașului de oaie

(2) tocarea și frământarea mixului de brânzeturi

(3) lăsarea compoziției la maturat timp de 1-2 săptămâni. 

Brânza burduf e apoi ambalată în beșică de porc sau în membrană artificială de poliamidă la 300 g.

Acum că ai aflat ce înseamnă cu adevărat să consumi branzeturi romanesti, nu-ți mai rămâne decât să dai o fugă până la magazinele partenerilor  noștri, să intri pe Freshful cu livrare în București sau să comanzi online direct din magazinul nostru online

Pentru mai multe informații, te așteptăm pe rețelele noastre de socializare, pe pagina de Facebook Produse Lactate Torockoi  sau pe Instagram la @lactatetorockoi

Team Torockoi
31-05-2023

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?