Când ne gândim la un fel de mâncare gustos și sățios, ne vin în minte câteva retete cu branza sarata numai bune pentru mesele de prânz sau de seară. Brânza este un aliment de bază în bucătăriile românilor, care aduce un aport de vitamine și nutrienți de care nu trebuie să ne lipsim. Brânzeturile susțin sistemul imunitar, contribuie la funcționarea optimă a sistemului digestiv și ne ajută să trăim mai sănătos pe termen lung. Tocmai de aceea, rețetele pe care vi le propunem sunt perfecte pentru toți membrii familiei, de la mic la mare. Haideți să aflăm despre ce e vorba.
- Macaroane cu branza sarata la cuptor
- Placinta cu branza sarata
- Dovlecei cu branza sarata
1. Macaroane cu branza sarata la cuptor
Aceste macaroane cu branza sarata fac parte dintre preferatele noastre retete cu branza sarata. Preparate cu un sos catifelat și crustă crocantă și rumenă, sunt cea mai bună alegere atunci când vrei ceva rapid și gustos.
INGREDIENTE
- 500 g paste scurte (maccheroni, cornetti sau penne, de preferință)
- 60 g unt Torockoi
- 2 linguri ulei de măsline
- 50 g făină
- 500 ml lapte gras
- sare și piper alb
- 300 g brânzeturi maturate Torockoi
- opțional: 1 ceapă mică, 1 lingură cu vârf de muștar de Dijon, un strop de nucșoară, pesmet, bacon etc
MOD DE PREPARARE
- Fierbem pastele
- În timp ce pastele fierb, preparăm sosul
- Am pus într-o cratiță, pe foc mediu, 1 lingură de ulei de măsline și untul. Când untul s-a topit complet și a început să bulbucească, am adăugat făina și am amestecat până s-a impregnat bine.
- Am călit făina 1 minut și am turnat treptat laptele (la temperatura camerei), în timp ce-am amestecat continuu cu telul. În sos nu au ce să caute cocoloașele, se insistă, deci, cu amestecarea. Am fiert sosul 2-3 minute, până s-a îngroșat bine. Am oprit focul și am asezonat cu sare și piper alb (după gust) și 1 strop de nucșoară (opțional).
- Două treimi din brânza rasă o turnăm în sosul bechamel fierbinte. Amestecăm insistent, până când toată brânza e topită.
- Sosul bechamel cu brânză se toarnă imediat peste macaroanele fierte. Folosim o spatulă flexibilă, ca să luăm tot sosul care ar putea adera de cratiță.
- Turnăm macaroanele amestecate cu sos în tavă și amestecăm bine. Apoi, punem tava la cuptor pentru 15-20 min, timp în care se vor rumeni frumos.
Rețetă inspirată de www.lauralaurentiu.ro
2. Placinta cu branza sarata
Placinta cu branza sarata face parte dintre asa zisele retete cu branza sarata de demult, când bunica frământa aluatul cu sudoare și ne pregătea plăcinte calde pe vatră cu brânză sărată și dulce. Astăzi nu le mai coacem pe vatră, dar le pregătim cu atenție pentru cei dragi, după rețeta tradițională de la bunica.
INGREDIENTE
- 1 kg de iaurt
- 700 g de brânză de vacă sau Telemea Torockoi
- sare
- 8 ouă
- 3-4 cozi de ceapă verde
- jumătate linguriță de mărar uscat
- 30-40 ml de ulei
- un pachet de foi de plăcintă
- 1 lingură de mălai, griș, pesmet
MOD DE PREPARARE
- Punem sarea peste ouă și le batem puțin, cât să spargem gălbenușurile și să dizolvăm sarea.
- Adăugăm ouăle bătute peste iaurt și amestecăm totul bine. Putem pune și o lingură de pesmet sau griș, pentru a absorbi excesul de lichid.
- Adăugăm apoi ceapa și mărarul și continuăm să amestecăm, până obținem o consistență uniformă.
- Adăugăm brânza sfărâmată, apoi amestecăm din nou.
- Începem să asamblăm plăcinta. Punem în tava unsă cu unt sau ulei 2 foi de plăcintă, pe care le încrețim puțin, apoi adăugăm câteva linguri din amestecul de iaurt cu brânză. Mai adăugăm alte 2 foi și câteva linguri din amestecul de brânză cu iaurt și procedăm la fel până când terminăm compoziția.
- Pliem cu grijă marginile foilor de plăcintă, apoi punem deasupra și foile de plăcintă care ne-au rămas. Le așezăm cu grijă, astfel încât să acoperim toată plăcinta.
- Stropim apoi cu puțin ulei, ungem bine foile de deasupra, în felul acesta foile nu se vor usca. Înțepăm plăcinta cu un cuțit sau cu o furculiță. În felul acesta plăcinta nu se va umfla inestetic și se va coace uniform.
- Punem plăcinta la o temperatură de 180°C, aprox 40-50 de minute.
Rețetă inspirată de www.pofta-buna.com
3. Dovlecei cu branza sarata
Ne place să pregătim retete cu branza sarata simple și rapide, care să nu ne ia mult timp de pregătire, dar pe care să le savurăm din plin. Acești dovlecei cu branza sarata sunt delicioși și adorați chiar și de copilași. Haideți să aflăm cum îi pregătim.
INGREDIENTE
● Dovlecei 3 buc
● Branza feta sau telemea Torockoi 200 g
● Cașcaval Dalia Torockoi 100 g
● 2 ouă
● Piper negru măcinat
MODE DE PREPARARE
- Tăiem capetele dovleceilor și îi secționăm pe lung, apoi îi scobim cu o lingură.
- Sfărâmăm brânza cu mâinile, adăugăm cașcavalul dat prin răzătoare medie, cele 2 ouă și puțin piper măcinat după preferințe. Amestecăm atent compoziția cu o furculiță sau lingură.
- Umplem bărcuțele de dovlecei cu acest amestec și le aranjăm într-o tavă de cuptor
- Se coc timp de 30-40 de minute la 200 de grade, până se rumenesc frumos.
Rețetă inspirată de www.lalena.ro
Sperăm că te lași inspirată de aceste retete cu branza sarata delicioase, ușor de pregătit și pe gustul celor mai mulți dintre noi. Acum ai idei pentru zilele în care nu mai știi ce să gătești, fie că vrei să pregătești prânzul sau cina pentru cei dragi.
Găsește produsele noastre în magazinul nostru online, pe Freshful cu livrare în București sau din cel mai apropiat magazin de Distribuție de lângă tine.
Pentru mai multe informații, te așteptăm pe rețelele noastre de socializare, pe pagina de Facebook Produse Lactate Torockoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi.
27-01-2023