Ne place să consumăm mai multe tipuri de branza pentru gustul, textura și beneficiile lor asupra sănătății. În general, brânzeturile aduc un aport important de proteine și grăsimi, care ne ajută să funcționăm în limite normale. Se mai spune că brânzeturile consumate moderat ajută la reducerea bolilor de inimă și la lipsa dezvoltării diabetului zaharat, pe lângă alte avantaje aduse corpului. Și pentru că suntem pasionați de brânză, dându-i atenție zilnic atât în fabrică, cât și în farfurie, vă prezentăm mai multe despre cele 3 tipuri de branza consumate des.
- Branza de vaca
- Branza de oaie
- Branza de capra
1. Branza de vaca
Branza de vaca este un produs lactat care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a unui copil și a unui adult. Acest tip de brânză ajută la:
- Scăderea în greutate
- Întărește oasele datorită calciului
- Aduce un aport consistent de proteine organismului
- Este bogată în vitamine B și grăsimi sănătoase
- Este o sursă bună de minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc și seleniu, care joacă un rol vital în multe dintre funcțiile corpului.
Din laptele de vacă se pot face mai multe tipuri de branza, dintre care amintim: cașcavalul, telemeaua, cașcaveaua, urda, brânza proaspătă de vaci sau brânza de burduf (mix dintre lapte de vacă și de oaie).
Spre exemplu, brânza proaspătă de vacă Torockoi se prepară din laptele de vacă lăsat la acrit câteva zile, timp în care se și încheagă în mod natural, devenind lapte acru sau lapte prins. Odată închegat, laptele se mută în recipiente speciale în care se presează timp de 24-48 de ore, pentru a scurge tot zerul. După încheierea acestui proces de obține o brânză sfărâmicioasă de culoare albă, cu un gust subtil acrișor și aciditate slabă.
Branza de vaca poate fi folosită ca umplutură pentru clătite, papanași sau diverse prăjituri.
2. Branza de oaie
Branza de oaie are o valoare nutrițională mare, datorită laptelui din care este produsă. Laptele de oaie are de 2 ori mai multe proteine decât cel de vacă sau de capră.
Proteinele din laptele de oaie au o valoare biologică crescută, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali. Aceștia sunt necesari corpului pentru repararea țesuturilor organismului și pentru menținerea forței fizice și a vigilenței. Dintre cele 3 tipuri de branza, brânza de oaie este cea mai bogată în grăsimi, calciu, potasiu, proteine și cu un aport crescut în vitaminele A, B, D, E și B12.
Brânzeturile de lapte de oaie se disting printr-un gust deosebit și o textură cremoasă. Una dintre cele mai populare și comune brânzeturi este feta. Provine din Grecia și este un mix între 70% lapte de oaie și 30% lapte de capră. Feta se face în saramură, ceea ce îi conferă un gust sărat.
La fabrica noastră Torockoi, producem brânză de burduf cu 70% brânzeturi maturate din lapte de vacă și 20% caș sărat din lapte de oaie. Procesul prin care o obținem are la bază 3 etape
- Pregătirea brânzeturilor maturate și a cașului de oaie
- Tocarea și frământarea mixului de brânzeturi
- Lăsarea compoziției la maturat timp de 1-2 săptămâni. Brânza burduf e apoi ambalată în beșică de porc sau în membrană artificială de poliamidă la 300 g.
Branza burduf poate fi consumată ca atare, tăiată felii și prezentată pe un platou alături de legume proaspete și mezeluri tradiționale. Tot în categoria preparatelor tradiționale, are un loc de cinste lângă mămăliga fierbinte și cârnat proaspăt prăjit, într-un bulz cum doar pe meleagurile noastre poți gusta.
3. Branza de capra
Dintre toate aceste tipuri de branza amintite, se spune că branza de capra este cea mai sănătoasă. Nutriționiștii consideră că brânza de capră este sursa de nutrienți esențiali în procesul de creștere al copilului și pentru buna funcționare a organismului. Uite cu ce ne ajută:
- Întărește sistemul imunitar
- Protejează împotriva cancerului
- Îmbunătățește sănătatea articulară
- Previne anemia – fiind bogată în vitamine: Vitamina D, Vitamina K, Vitamina A, Complexul vitaminei B (tiamina, niacina, riboflavina)
- Reface calusul osos după fracturi, într-un timp cât mai scurt
- Ajută în curele de slăbire având un conținut mic de calorii față de celelalte tipuri de branza
- Este recomandată persoanelor cu intoleranță la lactoză.
Din laptele de capră se poate face zer, urdă dulce și brânză. Spre exemplu, pentru a obține branza de capra ai nevoie de lapte proaspăt de capră. Pentru un kilogram de brânză sunt necesari 10 litri de lapte. În urma obținerii brânzei rezultă o substanță apoasă numită zer, deosebit de benefic pentru sănătate. Din el, prin fierbere, se obține urda dulce care are și ea mulțime de avantaje aduse organismului.
Acum că ai aflat o mulțime de lucruri interesante despre cele 3 tipuri de branza , nu mai rămâne decât să dai o fugă până la magazinul din apropiere și să-ți cumperi preferata. Tu pe care o preferi?
Până data viitoare, găsești produsele Torockoi în magazinul nostru online, pe Freshful cu livrare în București sau din cel mai apropiat magazin de Distribuție de lângă tine.
Pentru mai multe informații, te așteptăm pe rețelele noastre de socializare, pe pagina de Facebook Produse Lactate Torockoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi.
31-07-2022