Tipurile de branza romaneasca sunt un aliment complex și o sursă importantă de calciu. Aceasta se prepară din lapte de la diverse mamifere, precum vacă, oaie, capră, bivoliță.
În ultimele două decenii, consumul de brânză și varietatea acesteia a crescut considerabil. Abundența de produse și aromele deosebite transformă lumea brânzeturilor într-un univers aparte.
Tipuri de branza romaneasca
Cașul proaspăt
Cașul este un fel de brânză obținut din lapte închegat și scurs de zer. Are un gust dulce și se prepară din lapte de vacă, de capră sau de oaie. Cașul se obține prin fierberea laptelui împreună cu un agent de coagulare, cheag natural sau cheaguri sintetice. După ce se formează cașul, acesta este strâns într-un tifon și presat pentru a se scurge tot zerul.
Se poate consuma proaspăt lângă legume din grădină sau pe un platou alături de mezeluri și bucate tradiționale.
Brânza proaspătă de vaci Torockoi
Brânza proaspătă de vacă este una dintre cele mai consumate tipuri de branza romaneasca. La Torockoi, noi o pregătim din lapte de vacă proaspăt, după rețete tradiționale din zona Munților Trascău. Pentru a prepara acest tip de brânză, laptele de vacă se lasă la acrit câteva zile, devenind lapte prins. Odată închegat, laptele se mută în recipiente speciale în care se presează timp de 24-48 de ore. După încheierea acestui proces de obține o brânză sfărâmicioasă de culoare albă, cu un gust subtil acrișor și aciditate slabă.
Brânza proaspătă de vacă poate fi folosită ca umplutură pentru clătite, papanași sau diverse prăjituri delicioase.
Cașcavalul Torockoi
Cașcavalul este una dintre cele mai răspândite și consumate tipuri din brânză din Europa. Este o sursă excelentă de factori nutritivi cu valoare biologică ridicată, care se asimiliează ușor. Obținut din lapte de vacă 100% românesc, cu o consistență deosebit de fină și un gust unic. Cașcavalul face parte din categoria brânzeurilor din pastă oparită. Pasta este modelată manual și introdusă în forme. După o zi bucățile formate sunt scoase și puse la zvântat pe scânduri de brad.
Cașcavalurile Torockoi merg de minune în preparate reci. Fie că le folosim în sandwich-ul pus pentru școală, fie pe un platou alături de mezeluri de calitate, sunt delicioase. Totodată, sunt ideale și în preparate calde, armonizându-se perfect cu alte arome.
Urda
O altă delicatețe care face parte dintre top tipuri de branza romaneasca este urda. Urda este o brânză dulce, cremoasă, granulată, obținută prin fierberea zerului de oaie sau de vacă. Urda reprezintă ultimele particule de proteine din zer, care se coagulează treptat, prin fierbere. Se poate obține 1 kg de urdă din aproximativ 10 litri de zer. Urda este mai puțin grasă decât cașul și are o textură sfărâmicioasă.
Urda se folosește la diverse umpluturi pentru aperitive ușoare, cu verdețuri, sare, piper și usturoi. Din urdă se mai fac și plăcinte și gogoși umplute foarte gustoase.
Telemeaua Torockoi
Telemeaua este în topul preferințelor românilor când vine vorba despre tipuri de branza romaneasca. Este considerată un produs tradițional, dar este și o sursă bogată de elemente nutritive: proteine, peptide bioactive, aminoacizi, vitamine și minerale. La Torockoi, Producem două tipuri de telemea de vacă: Telemea Superioară (grăsime min. 42%) și Telemea de Vacă (grăsime max. 42%).
Telemeaua de vacă se poate consuma cu aproape orice. Nouă ne place să o mâncăm ca atare, tăiată felii lângă legume proaspete și mezeluri. Merge de minune și tăiată cuburi într-o salată de vară, asezonată cu mirodenii. O folosim adesea și în foietajele de casă (sărățele, saleuri și covrigei) sau în diferite tarte și budinci sărate.
Brânza de burduf Torockoi
Secretul gustului intens și unic al brânzei burduf Torockoi este mixul de brânzeturi maturate. O producem din 80% mix de brânzeturi maturate din lapte de vacă și doar 20% caș sărat din lapte de oaie. Procesul prin care o obținem are la bază 3 etape:
- Pregătirea brânzeturilor maturate și a cașului de oaie
- Tocarea și frământarea mixului de brânzeturi
- Lăsarea compoziției la maturat timp de 1-2 săptămâni
Brânza burduf poate fi consumată ca atare. Se poate tăia felii și prezentată pe un platou alături de legume proaspete și mezeluri tradiționale. Tot în categoria preparatelor tradiționale, are un loc de cinste lângă mămăliga fierbinte și cârnat proaspăt prăjit, într-un bulz tradițional. Poate fi folosită și ca umplutură pentru plăcinte.
Vrei și tu să încerci brânzeturile Torockoi?
Vizitează-ne pe Social Media și împarte cu noi idei și păreri despre pasiunea noastră comună, brânzeturile.
Facebook: Produse Lactate Torokoi
Instagram la @lactatetorock
30-06-2021