Torockoi

Smântâna adevărată și untul de casă Torockoi aduc gustul copilăriei la orice masă

Cu siguranță mulți dintre noi am crescut în ograda părinților sau a bunicilor noștri cu alimente a căror gust sănătos și natural rar îl mai întâlnim astăzi. Noi ne aducem aminte cu drag de smântâna adevărată și untul de casă făcut cu multă grijă și pricepere. Bolul cu smântână proaspătă din cămară sau bucata de unt cremoasă și fină care se topea pe pâinea prăjită oferindu-i un gust aparte sunt două dintre bunătățurile care ne amintesc de gustul autentic al lactatelor de demult.

Aceste amintiri ne aduc bucuria în suflet, de aceea, ne întoarcem la origini și pregătim zilnic la Fabrica Torockoi din Colțești produse lactate din lapte sănătos, de munte, care să vă aducă gustul copilăriei în prezent. Smântâna și untul sunt două alimente de bază care au un loc de cinste în fiecare bucătărie, de aceea, am decis să vă spunem câteva cuvinte despre smântâna adevărată și a untul de casă Torockoi.

Smântâna adevărată Torockoi

Găletuțe cu smântână dulce și fermentată de la Fabrica de lactate Torockoi
Găletuțe cu smântână dulce și smântână fermentată de la Fabrica de lactate Torockoi

Vă întrebați de ce numim smântâna Torockoi – smântână adevărată? Răspunsul este simplu! Smântâna noastră este exact așa cum o pregăteau părinții și bunicii acasă, în ogradă. Începem cu colectarea laptelui proaspăt de la fermele locale din Depresiunea Trascăului. Acesta este apoi curățat de impurități cu ajutorul unor microfiltre. Odată încheiat procesul de purificare a laptelui, grăsimea acestuia, adică smântâna curge normalizat direct din separator, fără ca noi să mai adăugăm nimic altceva. După ce am obținut cantitatea dorită de smântână, o lăsăm la maturat între trei și patru zile pentru a căpăta textura groasă, cremoasă și fină. După maturare, o ambalăm cu grijă și gata! Smântâna adevărată Torockoi este pregătită să ajungă pe masa voastră.

La fabrica noastră din Colțești pregătim zilnic smântână adevărată, obținută din lapte de vacă 100% românesc. Pentru a satisface gusturile tuturor clienților noștri, producem două sortimente de smântână: smântâna dulce și smântâna fermentată.

Smântâna dulce are un aspect și o consistență omogenă, este mai fluidă, iar culoarea sa este una alb-gălbuie. Dacă vă place smântâna groasă și gustoasă, aceasta este alegerea perfectă, deoarece are un conținut de 50% grăsimi naturale. Cu un gust și miros ușor dulceag, o aroma proaspătă și o textură fină, smântâna adevărată Torockoi nu conține conservanți sau aditivi.

Smântâna fermentată are în componența sa culturi selecționate de bacterii lactice specifice, are o consistență vâscoasă și omogenă, și un conținut de grăsimi de 30%. Se diferențiază de smântâna dulce atât prin nivelul scăzut de grăsimi naturale, cât și prin gustul și mirosul ușor acrișor, specific fermentației lactice.

Smântana adevărată Torockoi o puteți găsi ambalată în trei variante: găletuță de plastic la 400 grame, găletuță de plastic la 1 kilogram sau găletuță de plastic la 5 kilograme.

Smântâna adevărată Torockoi, de nelipsit din bucătărie

Galetuțe cu smântână dulce de la Fabrica de lactate Torockoi
Galetuțe cu smântână dulce de la Fabrica de lactate Torockoi

Deși pregătim două tipuri de smântănă, amândouă au ceva în comun: sunt sănătoase, consistente,  gustoase și numai bune de întins pe pâine sau de îmbogățit gustul mâncărurilor de acasă! Smântâna este unul dintre cele mai populare și de nelipsit ingredient din bucătărie, iar modalitățile de consum ale acesteia sunt foarte multe.

Nouă ne place să o întindem pe o felie de pâine cu secară sau cu semințe și să o asezonăm cu diferite tipuri de mirodenii, în acest fel ne bucurăm pe deplin de savoarea intensă a acesteia. Tot în forma ei pură, o punem într-un bol iar peste adăugăm o mână de fructe proaspete, câțiva fulgi de cereale și o lingură de miere. Simplu și delicios atât pentru un mic dejun cât și pentru o gustare care să ne redea energia pe timpul zilei.

Pentru mâncăruri delicioase și pline de gust, smântâna adevărată poate fi folosită ca adaos culinar. E numai bună pentru dres o ciorbă acrișoară, ori în combinație cu mămăligă și brânză proaspătă sau pentru îmbogățit diverse sosuri. De asemenea, smântăna dulce poate fi folsită pentru cremele prăjiturilor sau pentru compoziția unei înghețate cremoase de casă.

Smântâna nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă

Bol cu smântână dulce de la Fabrica de lactate Torockoi, nuci și pâine cu semințe
Bol cu smântână dulce de la Fabrica de lactate Torockoi, nuci și chifle cu semințe

Smântâna adevărată Torockoi nu este doar un deliciu culinar pentru tine și familia ta, ci este și o adevărată sursă de sănătate. Cu o compoziție bogată de vitamine și minerale, smântâna din lapte de vacă conține vitaminele D, E și K, precum și vitamine din grupa B sau macronutrienți cum ar fi calciu, postasiu și magneziu, benefice pentru buna funcționare a organismului nostru.

Smântâna este folositoare ca un agent de fortificare și are un efect benefic asupra digestiei, reglează activitatea stomacului, mărește pofta de mâncare, hrănește perfect, restabilește puterea și îmbunătățește dispoziția. Totodată, se spune că aceasta este un remediu minunat pentru stress și depresie.

Unt de casă Torockoi

Cutie cu unt de casă de la Fabrica de lactate Torockoi.
Cutie cu unt de casă de la Fabrica de lactate Torockoi

Cu aceeași pasiune și grijă pregătim și unt de casă Torockoi. Un unt a cărui culoare aurie , textură cremoasă și fină, și un gust cu tentă dulceagă ne aduce aminte de gustul copilăriei.  Cu 83% grăsime, acest preparat se obține din smântână proaspătă grasă, cu un conținut de peste 55% grăsime.

Procesul de obținere a untului nu este complicat: smântâna se pune într-un malaxor până se separa zara. După această etapă, eliminăm zara și spălăm untul în două-trei ape reci până când apa rămâne limpede și curată. Tot procesul este unul manual, așa cum vedem în gospodăriile bunicilor noștri. Ambalarea se face tot manual, în caserole de 250 grame.

La fel ca smântâna adevărată Torockoi, și untul nostru este un produs natural, fără conservanți sau aditivi. Prospețimea, savoarea delicată și calitatea superioară ale acestuia sunt datorate într-u totul laptelui colectat zilnic de la fermerii locali.

Untul de casă Torockoi, un ingredient de bază în bucătărie

Bucată de unt de casă de la Fabrica de produse lactate Torockoi.
Bucată de unt de casă de la Fabrica de produse lactate Torockoi

Untul este un ingredient de bază pentru multe preparate, de aceea, îl întâlnim în aproape orice bucătărie. Fiind un produs versatil, untul se poate consuma fie ca atare, fie în preparatele culinare pe care le pregătim.

O varianta clasică de consum, dar care nu își va pierde farmecul niciodată, este pâinea prăjită unsă cu unt din abundență. Dar ce spuneți de niște cartofi copți în cuptor peste care punem câteva cubulețe de unt și puțină sare? Fiind un produs sănătos și bogat în grăsimi naturale, untul poate fi folosit ca înlocuitor pentru uleiul de floarea soarelui sau cel de măsline.

Gospodinele sau gospodarii știu că untul poate fi folosit în bucătărie într-o multitudine de preparate, de la a îmbogăți gustul unei mâncări de casă până la a oferi cea mai cremoasă și spectaculoasă textură a unei crème pentru prăjituri sau dresingului unei salate.

Untul, un aliment gras și sănătos, care nu îngrașă

Felii de pâine integrală cu unt de casă de la Fabrica de produse lactate Torockoi
Felii de pâine integrală cu unt de casă de la Fabrica de produse lactate Torockoi

Untul ar trebui să aibă un loc de cinste la fiecare masa datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătății, consumat cu moderație. Totuși, chiar dacă untul este un preparat cu o cantitate ridicată de grăsime, acesta nu duce la exces de grăsime corporală, deoarece acizii grași pe care îi conține sunt arși pentru energie imediat și nu rămân stocați în organism. În plus, untul oferă o senzație de sațietate care poate reduce pofta de mâncare.

Untul este bogat în antioxidanți, inclusic vitaminele A și E. De asemenea, este o sursă bună de vitamina K2 care previne apariția carilor dentare, ajutând la construirea unui sistem osos puternic.

De-a lungul timpului, smântâna adevărată și untul de casă Torockoi au fost apreciate și îndrăgite de clienții noștri pentru calitatea acestora și gustul natural, bogat și sănătos pe care cu greu îl mai întâlnim în produsele lactate de pe piață. Nostalgia gustului lactatelor copilăriei apare de la prima îmbucătură, vă garantăm!

V-am făcut poftă? Atunci, găsiți smântâna adevărată și untul de casă Torockoi la magazinele noastre partenere, din pagina de Distribuție!

Team Torockoi
05-05-2020