Torockoi

Cum să recunoști brânzeturile maturate Torockoi?

Brânzeturile maturate se numără printre cele mai delicioase sortimente de brânzeturi din lume. Denumirea lor provine de la perioada de fermentare a brânzei până când ajunge la maturitate, adică la forma în care poate fi consumată. În funcție de rețetă, acestea pot avea o perioadă de maturare cuprinsă între câteva luni și unu-doi ani.

Brânzeturile maturate Torockoi sunt rezultatul unei experiențe de 20 de ani în producția de lactate, susținută de utilaje, procese tehnologice și rețete originale, dar, cel mai important, de calitatea spectaculoasă a laptelui 100% românesc, colectat de la fermele din Depresiunea Trascăului.

La Fabica de produse lactate Torockoi facem brânzeturi maturate premium de peste 20 de ani. În cele ce urmează te invităm să afli cum să deosebești prin gust, miros și textură brânzeturile Torockoi de celelalte brânzeturi de pe piață!

Brânza maturată Apuseni

Brânză maturată Apuseni, varianta vrac și la cutie
Poți recunoaște brânza maturată Torockoi după gustul dulceag și textura ”aerată”

Apuseni este un regal al aromelor delicat echilibrate între sărat și dulce. Gustul său specific, „potolit” și ușor dulceag, se datorează fermenților lactici ce actionează asupra brânzei în perioada de maturare, ce durează în medie 3 luni. Are o culoare galben deschis, asemănătoare untului, o textură semi-tare cremoasă și o crustă cerată puțin mai închisă la culoare. O poți recunoaște după găurile formate în procesul descompunerii acidului lactic și a celui glutamic, când microorganismele existente produc dioxid de carbon ce rămâne blocat în masa densă a brânzei.

Sugestie: Apuseni este o brânză de uz general, folosită atât pentru gătit, cât și pentru mâncat alături de alte alimente sau pur și simplu ca o gustare împreună cu un mixt de nuci și fructe uscate. Îți poți bucura mesele și pe cei dragi cu aroma sa elegantă timp de câteva zile de la achiziționare, dacă o păstrezi la frigider.

Brânza maturată Trascău

Brânză maturată Trascău, varianta vrac și la cutie
Poți alege între o brânză maturată Trascău cu gust mai potolit sau una cu gust intens, în funcție de perioada sa de maturare.

Brânza maturtată Trascău se deosebește printr-un gust puternic ce devine din ce în ce mai intens în funcție de perioada sa de maturare. Cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât brânza va fi mai uscată, mai intensă și va căpăta și un miros mai puternic. Mirosul mărește durata de păstrare a brânzei, însă aceasta nu afectează aroma.

Sugestie: Servește brânza maturată Trascău la temperatura camerei, pentru a te bucura de întreaga bogăție a aromelor sale.

Brânza maturată Tilsit

Brânză maturată Tilsit, varianta vrac și la cutie
Brânza maturată Tilsit poate fi ușor recunoscută după aroma sa puternică și armonioasă.

Brânza maturată Tilsit este o brânză semi-tare de culoarea untului. Aceasta este obținută din lapte de vacă pasteurizat. Are o consistență fermă, o textură semi-fermă și catifelată cu mici găuri de aer și crăpături iregulare. Datorită maturării cu culturi de brevibacterii, crusta brânzei are o culoare ușor roșiatică, cu gust de nucă. În general are nevoie de un timp moderat de maturare, însă cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât gustul brânzei devine mai puternic și intens.

Sugestie: Tilsit poate fi consumată tăiată cuburi în salate, topită în sosuri, răzuită pe cartofi sau feliată în sandwich-uri sau cheeseburgeri. Îți recomandăm să o savurezi la temperatura camerei. Gustă-i o dată aroma puternică și armonioasă, și Tilsit nu va mai lipsi de pe mesele tale!

Brânza maturată Trapist

Brânza maturată Trapist, varianta vrac și la cutie
Poți savura brânza Trapist în trei variante, în funcție de perioada sa de „maturizare”: proaspătă, maturată și cu vechime.

Brânza Trapist, produsă din lapte de vacă, are o aromă ușoară și o textură semi-tare. Aceasta poate fi recunoscută dupa culoarea galben pal și găurile iregulate, de mici dimensiuni.

Brânza Trapist făcută la Fabrica de produse lactate Torockoi se lasă descoperită și savurată în trei forme: proaspătă (după o maturare între trei și șase săptămâni), maturată (lasată la fermentat timp de două până la patru luni) și cu vechime (lăsată la ”îmbătrânit” peste 12 luni). Dacă, în prima forma, gustul și mirosul său este neutru, variantele maturate sunt mai uscate și capătă un gust mai picant.

Sugestie: Trapist este o brânză ce se topește ușor fiind perfectă pentru a fi folosită în rețete care necesită o brânză topită ”elastică” și consistentă. De asemenea, atât varianta sa proaspătă, cât și variantele maturare sunt ideale pentru a fi consumate alături de fructe prospete sau uscate și diferite sortimente de vin.

Brânzeturile maturate cu condimente

Brânzeturi maturate Torockoi cu condimente
Maturată timp de trei luni, brânza Trapist este o bază perfectă pentru brânzeturile maturate cu condimente, ierburi, ciuperci și nuci.

Lăsate la fermentat timp de cel puțin trei luni, brânzeturile maturate cu condimente Torockoi au la bază Trapistul.  Am ales-o datorită faptului că este o brânză versatilă, gustul său ușor și „blând” fiind o bază perfectă pentru brânzeturile maturare cu ierburi și condimente. Iar la Fabrica de Produse lactate Torockoi adăugăm în Trapist busuioc, chimen, cimbrișor, levănțică, piper roșu, ardei, chilli, trufe și nucă, pentru ca fiecare pofticios de acasă să se bucure de aroma sa preferată.

Sugestie: Sortimentele de brânzeturi maturate cu condimente care au la bază Trapistul se potrivesc foarte bine pentru a fi servite alături de pâine neagră, cu semințe sau cu secară și diferite tipuri de bere precum cea neagră (brună), nefiltrată, ale sau ipa.

Brânzeturile maturate, cu sau fără condimente, sunt considerarte adevărate delicatese, gustul lor puternic și aromat, precum și perioada de „maturizare” fiind cele care le scot cel mai bine în evidență. Acestea sunt ideale pentru a fi consumate atât la mesele principale, cât și în rețete delicioase sau într-un cheese plate. Încearcă-le și descoperă varianta cea mai potrivită gustului tău!

Team Torockoi
25-07-2019

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?