Când ne gândim la bucătăria românească și la rețete făcute din ingrediente naturale, luate de la producătorii locali, cum este de exemplu lactatele Torockoi, imediat ne vine în minte numele lui Andrei Chelaru, bucătar-șef la restaurantul Fragment din Cluj-Napoca.
Andrei este unul dintre cei mai pasionați promotori ai rețetelor românești inspirate din mâncărurile făcute de mama și bunica și adaptate stilului bucătăriilor din restaurante.
Pe Andrei l-am descoperit pe rețelele de socializare unde, sub pseudonimul de „Le Andrew” pe Facebook, ”Le_andrevv” pe Instagram sau paginile de Social Media restaurantului Fragment, postează aproape zilnic rețetele lui originale și irezistibile.
Puzzle-urile lui culinare și mențiunile @lactatetorockoi l-au dat de gol. Pentru că da, chef Andrei Chelaru folosește produsele noastre lactate în rețelele pe care le pregătește la Fragment Cluj.
Mâncarea din copilărie, sursa sa de inspirație
Înainte să ne dezvăluie câteva dintre secretele rețelelor lui originale, foarte aspectuoase și la fel de gustoase, am vrut să aflăm și câteva lucruri despre el.
🔴 Te rog să te prezinți, pe scurt. Spune-ne câteva lucruri despre tine: când ai început să gătești, ce îți place să gătești cel mai mult, de unde te inspiri în prepararea rețetelor tale, ce faci pentru a deveni un bucătar mai bun, la ce evenimente/workshopuri ai participat…
Andrei Chelaru, 34 de ani. Primul meu job într-o bucătărie a fost acum 13-14 ani, când aveam aproximativ 20 ani. Îmi place să gătesc și să înțeleg orice fel de mâncare.
Cel mai mult mă inspiră mâncarea părinților și bunicilor mei, așa cum mi-o amintesc eu, și ingredientele de calitate.
Pentru a deveni un bucătar mai bun citesc mult și merg să fac practică în restaurante pe care le apreciez sincer.
🔴 Am tot auzit spunându-se că faci parte din noua bucătărie românească. Poți să ne explici, te rog, ce însemnă acest lucru? Promovezi doar mâncăruri românești?
Am auzit și eu spunându-se asta despre mine. Eu cred că bucătăria românească există de foarte mult timp. Eu doar gătesc mâncarea pe care o mâncam eu când eram mic, trecută prin filtrul experiențelor mele din diferitele restaurante în care am lucrat.
În principiu, da, gătesc în mare parte mâncăruri romanești dar cred că mai potrivit ar fi să zicem că încerc să gătesc în cea mai mare parte cu ingrediente românești, de la producători români.
Ingrediente și produse naturale, de la producătorii locali, secretul rețelelor de la Fragment
Restaurant cu rețete culinare tradiționale cu gust care să îți aducă aminte de mâncarea de acasă, făcută de mama și bunica, asta își propune chef Andrei Chelaru la Fragment Cluj-Napoca. Gustul lor deosebit vine atât din îndemânarea sa, cât și de la produsele naturale, de la producătorii locali, din care sunt preparate.
🔴 Știu că încerci să folosești doar produse locale, naturale, pentru prepararea mâncărurilor de la Fragment. De unde a pornit aceasta idee, care este motivația din spatele ei? O promovați în vre-un fel? Cum apreciază clienții acesta idee?
Da, încercam să folosim doar produse naturale și locale. Ideea e una simplă, în care eu cred foarte mult. Consider că țara noastră e plină de produse de calitate și cred că trebuie să le folosim mai des și să promovam producătorii noștri, nu să importăm tot din alte țări.
🔴 Cum faci diferența, de exemplu, între lactate 100% naturale și lactate mai puțin naturale?
Eu mă ghidez după gust în primul rând. Țin minte când eram mic și mergeam în vacanta la bunici, gustul autentic al unei smântâni adevărate, care era obținută de la vacile din gospodăria proprie, o să îmi rămână întipărit în memorie toată viața. Consider că e foarte important de unde provine laptele folosit la fabricarea lactatelor, mediul și hrana cu care sunt crescute animalele.
🔴 Care consideri tu că sunt cele trei produse lactate de bază în bucătărie, fără de care mâncarea nu ar avea același gust?
LSU = Lapte, smântână, unt.
🔴 Cât de importante sunt lactatele în alimentație?
Produsele lactate sunt importante pentru alimentație pentru ca ajuta la formarea oaselor sănătoase și ajuta deasemea la starea sănătății dentare. Sunt bogate în calciu, vitamina D, zinc și magneziu.
🔴 Cât de importante sunt predusele lactate în bucătărie? Ce se poate prepara cu ele?
Pentru mine lactatele sunt destul de importante în bucătărie și lucrez destul de mult cu ele. Este și o zicală a bucătarilor (totul este mai bun cu unt). Îmi vine foarte greu să fac o listă cu ce pot prepara cu ele deoarece le folosesc des și în foarte multe combinații. Le folosesc și la gustări și la sosuri și la deserturi.
Lactatele Torockoi, „dragoste la prima degustare”
Pentru că produsele lactate nu trebuie să lipsească din bucătăria niciunui bucătar, Andrei Chelaru a căutat să folosească în rețetele sale lactate naturale, de la producătorii locali. Așa a dat peste brânzeturile Torockoi, de ale cărui gust s-a îndrăgostit.
🔴 Cum ai descoperit lactatele Torockoi?
Obsesia mea în legătură cu producătorii locali, m-a făcut să caut cele mai bune produse pe care sa le folosesc mai apoi la Fragment.
Într-o zi am gustat mai multe tipuri de smântână de la diferiți producători de lactate. Când am ajuns la smântâna de la Torockoi a fost dragoste la prima degustare. ☺️ După care am descoperit că există o gamă mai largă de produse și brânzeturi.
🔴 Care dintre lactatele Torockoi îți place să le folosești cel mai mult în bucătărie?
Smântâna e pe primul loc. Din smântână facem la Fragment și unt, diferite sosuri care te fac să îți amintești gustul copilăriei. Folosesc și brânză în foarte multe combinații și de multe ori în starea ei naturală.
🔴 Poți să ne oferi câteva Tips&Tricks despre cum să gătim cu lactatele Torockoi? De exemplu, la ce temperatură se încălzește untul, ce faci cu smântâna ca să aibă maxim de savoare etc. Tu ești expertul și știi cel mai bine! ☺️
La smântână nu trebuie să îi faci prea multe. De obicei când am niște produse extraordinare la îndemână încerc să le procesez cât mai puțin. Le las pe ele să strălucească.
Brânzeturile și lactatele voastre sunt de calitate superioară. Ar trebui să le folosească mai mulți bucătari. Sper să rămână la fel chiar dacă o să crească business-ul ☺️
20-06-2019