Torockoi

Brânzeturile maturate: ce sunt, cum se produc și cum le păstrăm?

Deși mai puțin cunoscute sub această denumire, pe piața românească de lactate, brânzeturile maturate pot fi considerate delicatese culinare, gustul lor puternic și aromat și perioada de „maturizare” fiind cele care le scot cel mai bine în evidență.

Ce sunt brânzeturile maturate și cum se obțin?

În general, brânzeturile sunt grupate în funcție de proveniența laptelui, grăsime și „vârstă”. Cu cât brânzeturile sunt mai „în vârstă” sau mai „mature” cu atât sunt mai bune pentru sănătate, spun nutriționiștii.

Vârsta – perioada cuprinsă între momentul preparării brânzei și cel al oferirii ei spre consum – împarte brânzeturile în trei categorii:

Ex. cașul sau brânza proaspătă de vacă / oaie / capră / bivoliță;

Ex. cașcavalurile, brânzeturile cu zer (urda, mozzarella, telemea, feta);

Ex. chedarr, emmental, brânzeturile cu mucegai (alb, albastru, verde), brânzeturile cu condimente;

Descoperă aroma brânzeturilor maturate Torockoi

Deci, după cum v-ați dat seama deja, brânzeturile maturate sunt cele care trec printr-un proces mai îndelungat de „fermentare” pentru a ajunge la maturitate deplină.  Acestea se obțin în urma procesului de coagulare a laptelui, folosind cheag natural, cheag artizanal, oțet sau lămâie și al procesului de „fermentare” a acestuia.

În funcție de tipul de brânză, rețeta diferă și implică etape diferite de preparare. Aceste procese sunt responsabile de gustul și de perioada lor de maturare.

Proprietățile nutritive ale brânzeturilor maturate

Pe lângă conținutul ridicat de calciu, brânzeturile au și alte proprietăți nutritive esențiale pentru sănătatea organismului nostru. Spre exemplu, delicioasele brânzeturi maturate sunt bogate în grăsimi, de aceea trebuie consumate cu moderație. Acest lucru se datorează perioadei îndelungate de maturare.

Însă, pe lângă calciu și grăsimi (benefice pentru organism dacă sunt consumate cu moderație), acestea conțin și magneziu, important atât pentru sănătatea trupului, cât și a minții. Brânzeturile maturate sunt, de asemenea, o sursă importantă de proteine de origine animală.

Cum păstrăm brânzeturile maturate?

Chiar dacă au o perioadă mai extinsă de consum (un temen de valabilitate mai îndelungat), odată deschis sau înlăturat ambalajul, brânzeturile maturate trebuie depozitate la frigider.

Pentru a preveni uscarea și dergadarea lor mai rapidă, vă recomandăm să se păstrați în recipiente de sticlă sau de portelan Un alt mod de a le păstra proaspete cât mai mult timp este prin învelirea lor în hârtie de copt sau în hârtie cerată.

Nu este indicat să păstrați brânzeturile descoperite, pe farfurie si nici in pungi de plastic, chiar dacă le depozitați în frigider.

Păstrate și depozitate corect vă veți putea delecta mai mult timp cu gustul lor. Alegeți sortimentele preferate, aranjațile pe un platou alături de fructe proaspete și uscate, semințe și nuci și bucurați-vă de gustul deosebit de aromat și de plăcut al brânzeturilor maturate.

Team Torockoi
22-05-2019

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?