Torockoi

Brânza și vinul: cum le asociem pentru a le îmbogăți aromele? (II)

Asocierea brânzeturilor cu vinurile nu este un obicei nou. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat că brânza capătă o aromă diferită în funcție de tipul de vin împreună cu care este consumată. Astfel, au început să creeze reguli de asociera a celor două alimente, reguli ce se păstrează până în zilele noastre.

Noi am început să documentăm aceste reguli și le-am adunat într-un Ghid de asociere a brânzeturilor și vinurilor, pe care continuăm să îl completăm cu noi combinații, la fel de încântătoare. Descoperă-le și tu!

Brânza Camembert

Brânza Camembert este o brânză de origine franceză, cremoasă, cu o testură moale sau semi-tare și un gust dulceag. Se poate găsi în diferite nuanțe de culori, de la alb la crem, în funcție sa de perioada de maturare. La exterior acest tip de brânză este acoperită cu un strat de mucegai alb, comestibil (care se poate mânca).

Camembert se asociază foarte bine cu un vin corpolent, puternic și puțin uleios, dar care să fie în același timp suficient de discret încât să nu îi acopere aroma dulceagă. Vinurile potrivite pentru acest tip de brânză cremoasă cu mucegai sunt:

Brânzeturile maturate se potrivesc foarte bine cu vinurile albe

Brânza Gouda

Guada este o brânză tare de origine olandeză. Aceasta are o culoare crem și este acoperită de un strat de ceară de parafină, adesea de culoare galbenă. Se poate consuma atât proaspătă, cât și maturată, iar sortimentele cele mai bune de Guada sunt cele maturate. Spre exemplu, Old Guada maturată 2-3 ani se distinge printr-un gust puternic, puțin asemăntător cu untul și o culoare galben închis.

Pentru a intensifica aromele brânzei Gouda ai nevoie de un vin taninos sec. Sortimentele potrivite pentru acest tip de brânză tare sunt:

Brânza de capră

Brânza de capră este una dintre cele mai cunoscute și mai consumate tipuri de brânză din lume. Proaspătă, aceasta are culare albă, o textură fărâmicioasă și un gust ușor dulceag. Maturată, ea capătă o culoare alb-gri sau alb-gălbui, o textură semi-moale și puțin „lipicioasă” și un gust puternic, sărat și puțin iute.

Aroma puternică și puțin picantă a brânzei maturate de capră poate fi „potolită” cu un vin răcoros, aromat și puțin acidulat. Vinurile potrivite pentru acest tip de brânză sunt:

Aranjează un platou brânzeturi maturate Torockoi și pune lângă el o carafă de vin roșu

Brânza Ricotta și Urda

Ricotta, la fel ca și Urda (brânza dulce românească) este o brânză dulce, de origine italiană, produsă din resturile rămase din producția altor tipuri de brânzeturi. Aceasta este făcută, de obicei, din laptele de oaie sau de vacă, care trece prin două procese de fierbere. Atât Ricotta, cât și Urda sunt albe, au un gust dulce și o textură moale și puțin fărâmicioasă. Ele de consumă proaspete și sunt foarte perisabile.

Brânza dulce Ricotta (la fel ca și Urda) se asociază perfect atât cu sortimentele dulci, cât și cu cele seci de vinuri. Iată câteva sortimente potrivite pentru acest tip de brânză dulce și moale:

Brânza Mozerrela

Mozarella este o altă brânză de origine italiană cu un gust ușor dulce, apropiat de aroma smântânii. Această are culoare albă, o textură semi-moale și „umedă” (se păstrează într-o saramură) și se consumă proaspătă, fiind foarte perisabilă. Mozarella poate fi produsă din aproape orice tip de lapte, iar gustul ei poate diferi în funcție de dieta animalului de la care este colectat (dacă a fost hrănit cu iarbă proaspătă sau cu fân).

Un vin sec, ușor și acid va completa foarte bine gustul discret și delicat al acestui sortiment de brânză semi-moale. Vinurile potrivite pentru a fi consumate alătrui de Mozzarela sunt:

Asociate corect, brânzeturile și vinurile își potențează aromele și ne oferă savoarea perfectă. Urmează sfaturile noastre, pregătește un platou de brânzeturi, alege vinul potrivit și bucură-te de aceste alimente încântătoare așa cum se cuvine.

Team Torockoi
08-05-2019

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?