Torockoi

Ghidul brânzeturilor tradiționale românești

Știai că, la nivel mondial există aproximativ 650 de tipuri de brânzeturi, dintre care cele mai multe sunt preparate din lapte de vacă? Există chiar și țări precum Franța, Elveția, Olanda, Italia sau Grecia, în care producerea brânzei a devenit o adevărată tradiție.

Chiar dacă încă nu se află printre cei mai mari producători de brânzeturi din lume, România se poate mândri și ea cu câteva tipuri de brânzeturi tradiționale foarte gustoase și apreciate. Cele mai populare dintre acestea sunt: brânza proaspătă de vacă, cașul, cașcavalul, cașcavaua, telemeaua, brânza de burduf și urda.

Noi am fost curioși să aflăm mai multe despre brânzeturile preferate ale românilor – din ce lapte sunt preparate, cum să le diferențiem după textură și gust, cu ce vinuri se potrivesc – așa că ne-am documentat și am adunat câteva informații interesante într-un Ghid al brânzeturilor tradiționale românești. Descoperă-le și tu!

Cașul

Cașul este cel mai cunoscut sortiment de brânză tradițională românească, acesta fiind baza pentru alte brânzeturi precum cașcavalul, cașcavaua, telemeaua sau brânza de burduf.
Cașul se prepară, de obicei, din lapte închegat de oaie, de capră sau de vacă care este apoi stors de zer. Pentru a obține acest tip de brânză, în laptele proaspăt de pune cheag, care să îl coaguleze și să îi intensifice aroma. Când laptele este coagulat acesta se strecoară printr-un tifon și se lasă la maturat timp de 24-48 de ore. Proaspăt, cașul are un gust ușor dulceag.

Tips: Cașul se poate servi alături de un pahar de Fetească Neagră sau orice sortiment de vin roșu sec.

Brânza proaspătă de vacă

Brânza proaspătă de vacă este una dintre cele mai consumate tipuri de brânzeturi din țara noastră. Acesta are o culoare albă, o textură cremoasă și ușor granulată și un gust ușor acrişor cu aciditate slabă. Pentru a prepara acest tip de brânză laptele de vacă se lasă la acrit timp de câteva zile, timp în care se și încheagă în mod natural, devenind „lapte acru” sau „lapte prins”. Odată închegat, laptele se pune într-un tifon și se lasă la scurs timp de 24-48 de ore, fie prins de o grindă, fie pus într-un ciubăr micuț peste care se pune o greutate pentru a presa laptele închegat.

Tips: Brânza proaspătă de vacă se poate servi alături de un pahar de vin alb sau rose, dulce sau demi-dulce.

Brânză proaspată de Vacă și Cașcaval Torockoi

Cașcavalul

Cașcavalul este un tip de brânză românească (dar care se fabrică în majoritatea țărilor Balcanice) semi-tare și cu o textură densă. Acesta este făcut din cașul de vacă sau de oaie (sau ambele) sărat și lăsat la maturat de la 3-5 zile, până la 30 sau 60 de zile. Cu cât cașcavalul este mai maturat cu atât își intensifică mai mult gustul și culoarea (de la galben deschis la portocaliu sau maro foarte deschis). În funcție de tehnica de preparare și de perioada de maturare exista mai multe sortimente de cașcaval care pot semna cu Emmentalul elvețian, Guda Germana sau Cheddarul englezesc.

Tips: Cașcavalul este foarte bun alături de un pahar de vin Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris sau Shiraz.

Cașcavaua

Cașcavaua este un tip de brânză românească asemănătoare cașcavalului, dar cu o textură diferită. Este un caș nefermentat, puțin sărat, neopărit, afumat și maturat aproximativ două luni.

Tips: Acest tip de brânză se poare consuma alături de un pahar de vin Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagră.

Urda

Urda este o brânză albă românească, de obicei dulce, obținută prin fierberea zerului de oaie, de capră sau de vacă, rămas după prepararea cașului. Aceasta este asemănătoare la gust și la textură (semi-moale și puțin sfărâmicioasă) cu un anumit sortiment de brânză italiană Ricotta.

Tips: Urda merge foarte bine cu un pahar de vin Pinot Gris, Riesling sau Sangiovese.

Telemeaua

Telemeaua este o brânză românească făcută din lapte de vacă, de bivoliță, de oaie sau de capră. Este o brânză sărată și cu gust puțin acid, de culoare albă, cu o textură semi-tare cremoasă și sfărâmicioasă, ce se păstrează în saramură. Pentru a fi bună de consum aceasta necesită o perioadă de maturare de câteva luni în saramură. Telemeaua este foarte asemănătoare cu brânza grecească Feta.

Tips: Telemeaua de oaie sau de capră se poate consuma alături de un pahar de Fetească Neagră sau Pinot Noir, iar telemeaua de vacă sau de bivoliță este foarte bună alături de un pahar de Fetească Regală, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.

Telemea și Brânză de Burduf Torockoi

Brânza de Burduf

Brânza de burduf este o brânză tradițională românească ce se prepară, de obicei, din lapte oaie și este sărată, fermentată, destul de compactă dar păstoasă. Pentru obținerea acestei brânze, cașul, lăsat la „dospit” timp de 1-2 săptămâni, se mărunțește cu ajutorul unei mașini de tocat, se sărează, se frământă, apoi se pune într-un burduf și se păstrează la rece, la temperaturi sub 5℃, perioada lui de maturare putând varia de la o lună, la peste 6 luni. Aroma inconfundabilă și excepțională a brânzei de burduf este dată de perioada de maturate și de „învelișul” acesteia, care este de obicei din piele de oaie sau din coaja de brad.

Tips: Un pahar de Fetească Neagră puternică va accentua gustul Brânzei de Burduf.

Fabrica Torockoi produce numeroase tipuri de produse lactate 100% naturale, în portofoliul ei aflându-se și brânzeturi tradiționale românești precum: telemeaua, brânza proaspătă de vacă, brânza de burduf sau cașcavalul. Alături de acestea poți găsi brânzeturile noastre maturate, cele cu condimente și cu mucegai, precum și sortimentele noaste de smântână, brânză topită și unt. Odată ce le guști, te vei îndrăgosti de aromele lor. Le găsești în magazinele din rețeaua noastră de distribuție și în shopul nostru online.

Team Torockoi
12-04-2019

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?