Torockoi

Brânza și vinul: cum le asociem pentru a le îmbogăți aromele? (I)

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că brânza și vinul se potrivesc de minune împreună și că, asociate corect, ele își îmbogățesc aromele. De altfel, servirea unui platou de brânzeturi alături de câteva pahare de vin a devenit o obișnuință pentru gurmanzi.

Însă, cu opțiunile actuale, din ce în ce mai multe, atât pentru brânzeturi, cât și pentru vinuri, deciziile de asociere ale acestora pot fi uluitoare. De aceea, ne-am documentat și am realizat un ghid ușor de înțeles pentru a vă oferi un punct de plecare pentru a asocia brânzeturile preferate cu diferite tipuri de vin. Citește-l în cele ce urmează!

Brânza Brie

Brânză Brie de Torockoi
Brânză Brie de Torockoi

Brânza Brie este o brânză cremoasă, moale și aromată, de origine franceză. Are o culoare albă, puțin lucioasă, iar la exterior este acoperită cu un strat de mucegai alb, comestibil (care se poate consuma). Perioada de maturare a brânzei este de aproximativ 45 de zile, iar când e gata pentru consum are o aroma puțin picantă.

Brânza Brie are nevoie de un vin care să se potrivească bine cu aromele sale distincte, dar în același timp să fie suficient de discret încât să nu le acopere. Sortimentele potrivite pentru acest tip de brânză cremoasă sunt:

Brânza Parmezan

Parmezanul este o brânză italiană cu o textură dură și puțin sfărâmicioasă. Aceasta are culoare gălbuie și este acoperită cu o pojghiță de culoare alb-gălbui. Parmezanul este făcut, de obicei, din lapte de vacă și poate avea o perioadă de maturare între 1 și 4 ani. Gustul acestei brânze diferă în funcție de perioada sa de maturare, cu cât este mai „vechi”, cu atât este mai picant și mai fărâmicios.

În ceea ce privește asocierea Parmezanului cu vinurile, îmbinarea perfectă de arome este cea cu sortimentele taninoase, care estompează foarte bine gustul sărat și dur al acestei. Vinurile potrivite pentru acest tip de brânză dură sunt:

Brânza Cheddar

Cheddar este o brânză maturată de origine englezească. Aceasta are culoare galbenă, o textură densă și tare și un gust ușor amar și iute. Brânza Cheddar este făcută, de obicei, din lapte de vacă și are o perioadă de maturare de până la 18 luni, iar cu cât este mai veche, cu atât gustul acesteia devine mai intens.

Brânza Cheddar are nevoie de un vin taninos care să îi estompeze puțin intensitatea, dându-i o aromă mai „potolită”. Sortimentele potrivite pentru acest tip de brânză sunt:

Brânza Feta și Telemeaua

Feta este o brânză moale de origine grecească ce se păstrează, la fel ca și Telemeaua românească, în saramură. Atât Feta, cât și Telemeaua au culoarea albă, un gust sărat și acid și o textură densă, cremoasă și fărâmicioasă.

Consistența moale și cremoasă și gustul sărat al brânzeturilor Feta și Telemea se potrivesc foarte bine lângă un vin echilibrat și ușor. Sortimentele potrivite pentru aceste tipuri de brânză sărată sunt:

Brânzeturi Torockoi alături de vin roșu
Brânzeturi Torockoi alături de vin roșu

Brânza cu mucegai albastru

Brânza cu mucegai albastru este o brânză maturată cu o textură tare și un gust dur și intens, uneori sărat, alteori puțin iute și un miros puternic. Acesta poate fi făcută din lapte de vacă, de capră sau de oaie și conține culturi de Penicillium. Ea este maturată în spații cu temperaturi controlate (de obicei scăzute), cum ar fi de exemplu peșterile.

Brânza cu mucegai albastru are nevoie de un vin aromat și dens, ce oferă o „folie” perfectă pentru a-i estompa aroma intensă. Vinurile potrivite pentru acest tip de brânză dură sunt:

Un platou cu brânzeturi, alături de câteva pahare de vin, sunt o alegere potrivită indiferent dacă îți propui să organizezi un eveniment, o degustare sau pur și simplu îți dorești o seară relaxantă în doi sau împreună cu prietenii. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de aromele celor două alimente așa cum meriți.

Team Torockoi
29-03-2019

Open chat
Hello,
Cu ce te putem ajuta?