Uncategorized @ro

Lucruri pe care nu le știi despre brânzeturi

Dacă astăzi este un aliment consumat la aproape orice masă, mai demult, brânza era o delicatese care se servea doar titlurilor nobile. Poate ai aflat, poate nu, dar brânza este unul dintre cele mai vechi preparate din lume, originea sa datând cu mult înaintea erei noastre. 

Mai departe o să găsești 3 curiozități despre evoluția brânzei din punct de vedere al sortimentului, al dimensiunii și al formei. 

  1. Sortiment 

Știai că o mare parte din sortimentele de brânzeturi pe care le savurăm astăzi, se datorează călugărilor din Evul Medi? Sortimentele realizate de aceștia erau făcute în special din lapte de vacă, aveau o aromă blândă și se topeau ușor fiind adesea folosite la gătit. Aceste sortimente erau realizate mai ales în mănăstirile din Belgia, Franța și Elveția dar și în cele din Canada sau SUA și semănau foarte mult la gust cu brânza Edam.

  1. Dimensiune

Din punct de vedere istoric, dimensiunea brânzeturilor a fost influențată dintotdeauna de cantitatea de lapte disponibilă. Astfel, brânza realizată la munte avea dimensiuni mai mari, deoarece fermierii combinau laptele pentru a obține brânzeturi cu maturare lentă. În același timp, brânzeturile fabricate în văi și în apropierea piețelor mari, erau mai mici, se maturau mai repede și erau vândute săptămânal.

  1. Formă

Forma brânzeturilor a fost și ea influențată de-a lungul timpului de priceperea și talentul producătorilor. Acum, brânzeturile tradiționale din Europa sunt fabricate în zone speciale de diferiți producători artizanali. Cât despre cantitatea de brânzeturi, aceasta este suficient de mare încât să poată fi savurată în întreaga lume.

Alte curiozități:

  • Se spune că brânza datează încă din anul 8000 i. Hr., când se consideră că oile au fost domesticite prima oară. Cu toate acestea, aproximativ 5.000 de ani mai târziu, brânza se obținea din diferite tipuri de lapte: lapte de ren în Laponia, lapte de bivoliță în Australia sau lapte de iac în Regatul Bhutan din Asia de Sud.
  • Prima fabrică pentru producția industrială a brânzei s-a deschis în Elveția, în anul 1815, iar 45 de ani mai târziu, Louis Pasteur inventează procesul de fermentație cu bacterii. 
  • In 2011, pe fondul recesiunii instalate în Europa, brânza a devenita cel mai furat aliment din magazinele din Marea Britanie, potrivit publicatiei The Daily Mail. 
  • Astăzi, o treime din cantitatea totală de lapte produsă în SUA este utilizată în producția de brânză. America este cel mai important producător de brânză din lume. 

Până data viitoare, ne vedem pe Facebook: Produse Lactate Torokoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi la împărțit idei și păreri despre pasiunea noastră comună: brânzeturile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *