Branzeturi maturate
Curiozitați brânzeturi, Descoperă brânzeturile Torockoi

Curiozități despre maturarea branzei Torockoi

Brânzeturile maturate sunt acele brânzeturi cu o aromă distinctă și delicioasă, datorită procesului îndelungat de maturare prin care trec. La Torockoi, ne ocupăm atent de maturarea branzei și o monitorizăm luni întregi pentru a ști că rezultatul este unul mai mult decât delicios.

Ce reprezintă maturerea branzei și cum se realizează?

Maturarea branzei este ultima etapă a procesului tehnologic de fabricaţie, după terminarea fazei de sărare. Este un proces complex, fiind rezultatul acţiunii enzimelor existente în lapte şi cheag, dar şi al enzimelor secretate de microorganismele ce se dezvoltă spontan în lapte sau sunt însămânţate prin folosirea de culturi pure şi maiele. 

Maturarea branzei Torockoi se face in spatii speciale unde putem controla temperatura si umiditatea aerului.

Modificările care au loc în timpul maturării se desfăşoară într-o anumită ordine şi se fac pe seama principalelor componente din lapte: lactoză, substanţe proteice şi grăsimi.

  • prematurarea (fermentarea preliminară) caracterizată printr-o acidifiere a pastei de brânză, sub acţiunea în special a streptococilor lactici. La brânzeturile semitari începe şi acţiunea de formare a găurilor specifice;
  • maturarea propriu-zisă (fermentarea principală) determinată în principal de lactobacili, care acţionează în mai mică măsură ca acidifianţi. 
  • maturarea finală (fermentarea finală) în care se continuă acţiunea microflorei lactice, dar intervin şi celelalte microorganisme specifice. În această fază se definitivează în principal gustul şi aroma produsului.

-Gustul și textura unor brânzeturi depind de mediul în care sunt maturate. Asigurarea faptului că temperatura și umiditatea sunt atent monitorizate este o parte esențială a procesului.

Curiozități despre maturarea branzei 

-O temperatură ridicată favorizează înmulţirea şi activitatea microorganismelor, iar o temperatură scazută frânează dezvoltarea lor, întârziind astfel maturarea. În general, maturarea se face la temperaturi cuprinse între 10- 20°C.

– La brânzeturile tari se presară sare pe suprafaţă, după care se freacă cu peria pentru a favoriza pătrunderea sării în coajă. Periodic, coaja se spală cu apă sărată, iar dacă s-a format o coajă prea groasă, se răzuieşte.

-Modul în care a fost hrănită o vacă determină culoarea brânzei, laptele de la vacile hrănite cu iarbă va avea ca rezultat o brânză galbenă, laptele de la vacile hrănite cu siloz va produce o brânză albă.

-Dacă o brânză a fost lăsată la maturat timp de 8 luni, toată lactoza va fi transformată în acid lactic și, prin urmare, este sigură pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Indiferent daca au sau nu in componenta si condimentea, maturarea branzei Torockoi urmeaza acelasi proces complex.

Vrei și tu să încerci brânzeturile Torockoi? 

O parte din produsele Torockoi le puteți găsi în magazinul nostru online de brânzeturi. De asemenea, cele mai apropiate magazine de voi unde găsiți produsele noastre, le puteți descoperi pe pagina noastră de Distribuție.

Până data viitoare, ne vedem pe Facebook: Produse Lactate Torokoi sau pe Instagram la @lactatetorockoi la împărțit idei și păreri despre pasiunea noastră comună: brânzeturile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *