Platou cu brânzeturi
Descoperă brânzeturile Torockoi, Descoperă produsele Torockoi

Cum pregătești un platou cu branzeturi perfect

Pregătești o masă festivă și vrei să-ți impresionezi invitații sau pur și simplu, vrei să te răsfeți cu o gustare delicioasă? Un platou cu branzeturi este perfect pentru a-ți satisface papilele gustative în orice moment al zilei!

Servite ca gustare, pregătirea și aranjarea lor este o sarcină ușoară odată ce ai stabilit ce vrei să pui pe platou. De la mai multe tipuri de brânză cu diferite texturi și arome, până la semințe, nuci, fructe uscate, gustarea ta va fi una divină! 

Tipuri de brânză preferate pentru un platou de branzeturi

Pornește de la ce preferi tu, apoi ce crezi că le-ar plăcea invitaților tăi. Încearcă să incluzi o varietate cât mai mare de texturi și arome, pentru a se bucura fiecare de brânza preferată. 

Uite câteva idei despre ce fel de brânzeturi poți să pui pe platou:  

Brânză maturată cu condimente de la Torockoi: cu levănțică, cu piper roșu, cu nucă, cu chilli, cu ardei roșu, cu trufe, cu chimen, cu cimbrișor sau cu busuioc.

Brânză maturată simplă: Apuseni, Trascău, Trapist, Tilsit

Brânză moale: Brie Torockoi, Floare de Colț Torockoi, Camembert sau Mozzarella 

Brânză semitare: tip Cheddar Torockoi cu chimen sau ceapă, Gouda, Tilsit 

Brânză tare: tip Parmezan sau Parmazan de Trascău, Pecorino, Comté, Manchego,

Brânză cu mucegai: albastru, tip Roquefort, Gorgonzola, Stilton

Alege ingrediente extra pentru servire 

Chiar dacă brânzeturile alese de tine sunt absolut delicioase, asortează-le cu ingrediente pe măsură. Înfrumusețează platoul cu fructe, legume, gemuri sau paine, care au rolul de a completa gustul și textura întregii gustări. Iată ce opțiuni ai:

Fructe – Combinația de sărat și dulce este una intensă și surprinzătoare pentru papilele gustative. Fructele care merg foarte bine combinate cu brânzeturile sunt strugurii, merele și perele. De asemenea, poți opta și pentru fructe de pădure, smochine proaspete sau pepene galben. 

Legume – Include legumele pentru a da o nota de prospețime platoului tău. Castravetele, țelina apio, morcovii tăiați sub forma de betisoare, ardeii grași sau roșiile echilibrează perfect gustul intens al branzeturilor. 

Nuci – Acestea vor pune în evidență aromele diferitelor tipuri de brânză. Poți adăuga nuci pecan, nuci românești sau nuci braziliene, prăjite sau crude. 

Fructe uscate – Pentru un gust dulce mai accentuat și o textură mai pronunțată în timpul servirii, adaugă și câteva fructe uscate, precum prune, smochine sau stafide. 

Gemuri Dacă vrei să-ți surprinzi invitații, gemurile sunt binevenite alături de brânzeturi. Alege gemuri de smochine, merișoare, afine, chutney de mango sau dulceață de ardei iuți.

Mezeluri – Prezența lor nu este absolut necesară, dar ar putea fi apreciată de cei cărora le plac preparatele din carne. Poți opta pentru cele crud-uscate, feliate foarte fin cum sunt: prosciutto, jamon serrano sau bresaola.

Pâine Poți alege ca suport pentru brânză diferite variante de crackers (biscuiți sărați și uscați), grisine, felii de pâine prăjită în varianta mini, baghetă proaspătă.

Aranjează platoul 

Modul în care alegi să aranjezi platoul ține de gustul tău. Nu trebuie să fii foarte priceput ca să iasă o prezentare frumoasă. Este suficient să acorzi atenție unor detalii simple, care vor face ca platoul sa arate ca cel al unui profesionist

Alege platoul – poate fi din  lemn, sticlă, porțelan, ceramică sau poți folosi chiar și blaturi de piatră: ardezie, granit, marmură

Așează brânzeturile – alege 3-5 tipuri de brânză și pune-le în ordinea în care ar trebui consumate, de la cele cu gust mai blând, până la cele mai intense

Strecoara ingredientele extra –  așează fructele, nucile, legumele și biscuitii (2-3 tipuri) în mijloc și printre bucățile de brânză, pentru a separa tipurile de brânză

Mai ține cont de următoarele detalii:

Adaugă tacâmuri și șervețele pentru servire

Nu aglomera platoul

Pune bucăți potrivite de brânză

Alege vinuri fructate sau spumante 

Impresionează-ți invitații cu un platou complex, dar aranjat cu gust, după preferințele tale. Dă-ți voie să experimentezi diverse tipuri de brânză, cu mai multe tipuri de ingrediente, aranjate după inspirația de moment. Sigur va ieși o masă pe cinste! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *